Oldal kiválasztása

A praktikus otthon 5 alapszabálya

2020. július 23. | 0 hozzászólás

Milyen a praktikus otthon? Ha röviden szeretnék rá válaszolni, akkor azt mondom, hogy olyan megoldásokkal van tele, amelyek megkönnyítik az otthon mindennapi használatát. Mindenféle, jól kialakított tárolórendszer, többfunkciós berendezési tárgyak és megoldások. Ezen túlmenően, azonban van még számos más tényező is, ami a lakás praktikus mivoltát erősíti. Az öt legfontosabbat szedtem most össze.

1.Megfelelő méretű bútor. Tipikus hiba, ha nem passzol a térhez az adott bútor mérete, például kis méretű nappaliba nagy kanapét vásárolunk. Jó, ha marad lehetőségünk a bútorok elhelyezésének változtatásra, mert így mindig új kontextusba helyezhetjük az otthonunkat. Ez a megújulás pedig hatással lesz ránk is. Ha valamit megváltoztatunk az otthonunkban, az egyfajta friss érzést ad számunkra. A változás mindig új lehetőséget ad a saját rutinunk megújítására. Szó szerint hagyjunk teret magunknak ahhoz, hogy változtatni tudjunk.

Forrás

Forrás

Forrás

Forrás

2. Beépített szekrények, tároló. Noha a cél nem a felhalmozás, az évek előrehaladtával mégis rengeteg cucc keletkezik az otthonunkban. Ezeknek helyet kell biztosítani. Nem érdemes időről időre betérni az egyes lakberendezési bútorboltokba és plusz tároló gyanánt ilyen, olyan, amolyan szekrényeket, polcokat venni. Az ideális megoldás, ha minél több beépített szekrénnyel rendelkezzünk, amelyek kifejezetten az adott helyre készültek. Gondolok itt a gardrób-, könyv- és a konyhaszekrényre. Ezek borsosabb megoldások, de kétség kívül a legpraktikusabbak.  Ha van elegendő tér  és rászántuk magunkat a nagyobb változtatásra, akkor egy 1-1,5 nm-es, pici, de jól funkcionáló tároló helyiség megépítése is csodákat tehet a kapacitás növelése irányában.

Forrás

Forrás

3. Időtálló darabok. A vásárlás előtt adjunk magunknak időt, nézegessük a pinterestet (na jó, ez alap :)). Próbáljunk olyan darabokat választani, amelyek nagy valószínűséggel, 10-15 év múlva is tetszeni fognak. Ezek jellemzője, hogy letisztult formavilággal rendelkeznek, mégis van bennük valami csavar, ami érdekessé teszi őket. Ha a pénztárcánk engedi, költsünk többet és vegyünk például magasabb árkategóriás étkezőasztalt, székeket, lámpákat, amelyek karaktert visznek a térbe.  Így nem ülünk fel az éppen aktuális trendek hullámvizére, kevésbé szeretnénk majd lecserélni divatjamúlt, vagy éppen tönkrement berendezésünket. Kevesebb, de minőségi berendezéssel az otthonunk is időtállóbb lehet.

Forrás

Forrás

4. Semleges alapok. Mindig és folyton erről beszélek. 🙂 Miért? Mert a trendek jönnek, mennek. Mert magunknak is nehéz meghatározni, hogy mi is az, ami tetszik. Ha a falak, nagyobb drapériák, kanapé, burkolat vagy éppen a szőnyegek semleges színben kerülnek kiválasztásra, máris rendelkezünk egy semleges alappal. Markáns, hangsúlyos kiegészítők választásával azonban érdekessé tehetjük “lapos” hangulatot. Ezek lehetnek a legutolsó divat szerinti darabok, amelyeket könnyebben lecserélünk és azonnal más hangulatot hozhatunk a térbe.

Forrás

Forrás

5. Elrendezés, közlekedő utak. Véleményem szerint ez a legfontosabb alapszabály, ha a praktikumról beszélünk. Nem számít mennyi pénzünk van, milyen bútorokat örököltünk, azok milyen stílusúak, mennyi beépített szekrényünk van vagy éppen nincs, a lényeg az elrendezésen és a közlekedő utak meglétén van. Mire gondolok? Például az ajtók közötti közlekedési sávokat hagyjuk szabadon, zavartalanul tudjunk ki-be járkálni, vagy a nappaliban az ülőbútorokat csoportokba helyezzük, ahelyett, hogy egymás mellé  Ha ezek rendben vannak, akkor már nagy baj nem lehet, hiszen a legfontosabb szempont a célszerűség és a jó közérzet. 🙂

Forrás

Forrás

A folytatásban a konkrét praktikus megoldásokkal jelentkezem. Stay tuned!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!