Oldal kiválasztása

Irány Marrakesh! Tadelakt, zellige, Beni Ourain… minden, ami Marokkó

2020. augusztus 22. | 0 hozzászólás

Szóval repülünk! Öveket becsatolni, tessék kényelmesen hátradőlni és ellazulni. Készüljünk fel lelkileg egy teljesen másik kontinensre és vele együtt egy új kultúrára, ahol számos kincset találhatunk. Már alig várjuk, hogy élőben is láthassuk azt a sok színt, csempét, szőnyeget, érezzük az illatokat, amelyekről annyit olvastunk.

Kényelmesen landolunk, megvan a bőrönd, taxiba pattanunk és irány a szállás. Lássuk milyen is!

Forrás: 1234

Riád, tadelakt, zellige csempe

Imádnivaló, hát nem?!  Egy riád, amely hagyományos marokkói ház, befelé koncentrált. Ennek két oka van: a magánélet védelme, és az időjárás elleni védekezés. Általában központjában belső kert (maga a riád szó is keretet jelent), vagy udvar található narancsfákkal, citromfákkal, szökőkúttal vagy medencével. A falakat speciális, tadelakt vakolattal vonják be. Ennek a gyönyörű textúrának az alapanyaga mészkő, amelyet tapasztanak, csiszolnak és szappannal kezelnek – így teszik azt vízállóvá, víztaszítóvá. Maga a folyamat nagyon időigényes, de ennek ellenére tartós, ugyanakkor környezetkímélő technika. Pigmentek hozzáadásával pedig egészen gyönyörű színekre is vakolhatják a falakat. A másik jellegzetesség a zellige csempe, amely eredetileg gipsz alapba helyezett, kézzel vésett cserépdarab volt. Különböző színekben, bonyolult geometriai mintázatot hoztak vele létre, amely meghatározó dekorációs eleme a marokkói építészetnek.

Irány a város!

Miután csobbantunk a medencében és felfrissítettük magunkat, nyakunkba vehetjük a várost és felfedezhetjük azt! Keskeny, szűk utcák, fűszerek, motorbiciklik, utcai zenészek és gyönyörű épületek. Minden érzékszervre ható élménnyel találjuk szembe magunkat és alig várjuk, hogy még többet láthassuk és tapasztalhassunk a város adta lehetőségekből. Az óváros, a Medina az UNESCO világörökség részét képezi. Marrakesh a vörös város, amelynek oka van. Kevésbé veri vissza a nap sugarait, mint a fehér, így az nem bántja szemünket.

A város utcáit szegélyező falak vörös színűek.

A város utcáit szegélyező falak vörös színűek.

 

Azonnal kezdhetünk is gondolkozni, mit vigyünk haza magunkkal, mi legyen az a tárgy, amit ha az otthonunkban látunk egyből erre az utazásra és élményre emlékeztet majd bennünket. Marokkó tele van kézműves dolgokkal, szőnyegekkel, párnákkal, amelyek könnyen beszerezhető, egyedi szuvenírek, nem mellesleg ékes díszei lehetnek lakásunknak. Már csak az van hátra, hogy megtaláljuk a megfelelő darabot – nem mondom, hogy könnyű lesz, de biztosan találhatunk valami csodát. Ha pedig megvan, kezdődhet az alkudozás.

Marokkói szőnyegek

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes egy Beni Ourain szőnyeget kiszemelnünk, hiszen letisztult szín- és vonalvilágának köszönhetően szinte bármelyik enteriőrbe beilleszthető. Ez az a szőnyeg, amely nagy ismertségnek és népszerűségnek örvend. Még az 1900-as évek elején fedezték fel a kor nagy designerei, és alkalmazták előszeretettel saját otthonaikban, illetve általuk tervezett otthonokban. Így indult világhódító útjára ez a natúr színű, egyszerű rombuszmintákkal díszített, lanolinos gyapjú szőnyeg, amely azóta is töretlen.

Forrás

Ha viszont, valami izgalmasat szeretnénk, akkor rögtön valami színeset válasszunk. Itt van például a Boucherouite szőnyeg, amely régi vagy gyártásból visszamaradt ruhák újrahasznosításként készül el. Az anyagokat felhasogatva, az asszonyok képzeletében összeállított minta alapján új, mutatós szőnyegek keletkeznek, amelyek szinte minden, eddig szürkeségben tengődő lakást feldobnak.

Forrás: 12

A következő youtube videómból pedig kiderül, milyen szőnyegeket is vásárolhatunk, ha éppen nem tudunk elmenni Marokkóba, viszont eredeti marokkói szőnyeggel szeretnénk színesíteni az otthonunkat. Stay Tuned! Holnap 2020. 08. 23-án érkezik az új shopping túra vlog, amelyből mindezt megtudhatod!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!