Oldal kiválasztása

Lila, a boldog kék – Pantone Very Peri 2022

2021. december 13. | 0 hozzászólás

Immár hagyománynak számít, hogy írok a Pantone következő évre választott színéről, mert ugyan mi mással is foglalkozzunk ezen a hétfő reggelen, ha nem ezzel?! 🙂 Na, persze! 🙂 Lássuk mit tartogat számunkra a Pantone vadonatúj lila színe!

 

Forrás – Very Peri a sok kékkel készült lila.

 

A Very Peri

 

A Very Peri egy teljesen új, a 2022-es évre megalkotott szín: sok kék egy csipet pirossal = lila árnyalat, vagy inkább lilás árnyalat.

Nos, a lila első körben nem az az árnyalat, amire azt mondanám, hogy keresik az ügyfeleim és lépten nyomon ez a szín jön velem szembe. Anélkül, hogy bármiféle divat-tanácsadásra adnám a fejem, csak megjegyzem, hogy a divat világában is egy ideje jelenlévő trend a lila alkalmazása.

Lakberendezőként pedig nagyon érdekes azt látni, hogy némi késéssel, ugyan de mégis hogyan gyűrűznek be a színtrendek a kevésbé dinamikusan változó belsőépítészet világába.

 

Forrás – Lady Gaga ‘A Gucci ház’ c. film preimierjére egy lila rakott chiffon ruhát választott.

 

Tash Bradley  a Lick (festékmárka) színszakértője szerint A Very Peri nagy trend lesz az előttünk álló évben. Az emberek egyre több inspirációt és ihletet kapnak a lila szín használatára. Így valószínűleg egyre többen mernek majd lilát, vagy annak egy sötétebb árnyalatát használni az otthonukban is.

A Pantone szerint a megalkotott árnyalat bátor kreativitásra és fantáziadús kifejezésmódra ösztönöz, amivel nem tudok ellenkezni. Hiszen egy meglehetősen markáns árnyalatról van szó, amit elsőre nehezen tudunk elképzelni az enteriőrben.

 

A kreatív lila

 

Hoteleknél, bároknál, éttermeknél, ahol szeretnénk valami különlegeset, valami meglepőt és emlékezeteset alkotni, jó alternatívának tűnik egy meghökkentő, nem várt szín alkalmazása. Pláne, ha egyéb, meghökkentő színekkel társítjuk. Igencsak kézenfekvő megoldás a lila szín alkalmazása, hiszen nem egy elcsépelt, tucat színválasztásról van szó. Egy izgalmas, új szín, ami tele van lehetőségekkel és meg nem mutatott arcokkal.

Forrás – Elképesztő árnyalatok és formák

 

Dmitry Reutov, a Studio Reutov Design megalapítója például, egészen elképesztő módon használja ezt a színt például egy ibizai projektjénél. Itt a falak egy halvány lila árnyalatban pompáznak. Ezt egészíti ki a sötétebb lila kanapé választás. A lila maga is egy játékos szín, amit tovább fokoz a terrazzoval való társítása. Egy cseppnyi türkiz pedig az i-re a pont, amivel elkerülhető a monokróm hatás.

 

Forrás – Helyszín Ibiza. Az inspirációt maga a sziget földönkívüli részei és élénk színei jelentették. Tervező: 

 

A Masquespacio stúdió is meglehetősen kreatívan viszonyul a színekhez, ezen belül is a lila színhez. Jó példa erre a Milánóban található hamburgerező, ahol éppen zölddel társították, amit némi arannyal egészítettek ki. Az eredmény egy kifinomult és friss és fiatalos dizájn.

 

Forrás A lila a meleg fénynek köszönhetően, néhol rózsaszínes árnyalatba csúszik. Tervező: Masquespacio.

 

Forrás – A már meglévő boltív megfelelő alapot adott további boltívek alkalmazására.

 

Elsőre nem gondolná az ember, hogy egy puccos színről van szó. Pedig a történelmi tényeket tekintve, nagyon is erről beszélhetünk. Főleg, hogyha aranyat társítunk mellé. Igazán exkluzív, luxus hangulatot teremtett a Masquespacio ebben az elviteles sushi bárban, ahol öröm elmerengeni a részletekben. A mozaik burkolat a padlóról ez egyik falon keresztül egészen a mennyezetig fut fel, az arany részleteken megcsillanó fény pedig csak tovább extrázza a helyet.

 

 

 

Lila az új rózsaszín

 

A történelem során a lila színt gazdagsággal és hatalommal társították mivel előállítása rendkívül költséges volt (a bíborcsigából kb. mindösszesen 10.000 db körüli számot kellett leölni egy szegélynyi mennyiségért). Így csak a felső réteg engedhette meg magának a használatát. De szerencsére az 1850-ben  William Henry teljesen véletlenül feltalálta az első szintetikus lila festékanyagot. Ennek köszönhetően nagyobb mennyiségben is elérhetővé vált az áhított szín, ami a kor éppen legdivatosabb színe volt.

Forrás – Styling: Jennifer Haslam.  Az alsó szekrény az Annie Sloan Aubusson Blue és Emperor’s Silk krétafestékekből lett kikeverve.

 

Lehet, hogy az 1850-es évek után ismét beköszönt a lila korszaka? Azt kell mondjam, hogy annyi bizonyos, hogy a rózsaszín kissé uncsi már, így teljesen időszerű egy trónfosztás. Meglátjuk megtörténik-e. 🙂 Annyi szerintem bizonyos, hogy egyet kell értsek Tash-el, miszerint az átlagemberek szerintem a kissé szürkével tompított vagy mély árnyalatú lilákat választják majd nagyobb számban. Ha tényleg lilában fognak gondolkodni.

Mindenesetre érdekes újdonság konyhafrontokon látni.  Tehetjük ezt a fenti minimál stílusban vagy akár az alsó, elegánsabb kivitelben.

Forrás – Tervező: Rachel Chudley, aki az általa létrehozott textúrákban és színekben gazdag terekről ismert.

 

A Farrow & Ballnál is találunk gyönyörű lila árnyalatot például a Brassica képében. Krémesebb levendula árnyalatban, jóval inkább nőiesebb a megjelenése, mint a Very Perinek. Ha kevésbé vagyunk bevállalósak, viszont tetszik annyira, hogy használjuk otthon, akkor a wc-ben még alkalmazhatjuk kockázat nélkül.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!