Oldal kiválasztása

Kockás padló – hogyan alkalmazzuk?

2022. április 20. | 0 hozzászólás

Újra és újra meglátom, úgyhogy muszáj  írnom róla most már. 🙂 Mai témánk nem más, mint a kockás padló! 🙂 Az a bizonyos elegáns, illetve a kevésbé elegáns változata.

A klasszikus sakktábla

Emlékszem 2014-ben jártam először Párizsban. Mindent megnéztünk, ami csak a rövid ott-tartózkodásunkba belefért. Az egész város tele van mindenféle csodás, jobbnál jobb épületekkel, ablakokkal és erkélyekkel, kávézókkal múzeumokkal. De nekem a Notre Dame padlója tetszett a legjobban. Azok a hatalmas kőlapok, diagonálban lerakva…. Hmmm…. Meghökkentően régi és gyönyörű az egész. Jó, szép, csoooodás – templomba, kastélyba, nagy polgári eleganciához. És most tessék, még a legutolsó Zara Home hírlevélből is visszaköszön rám a látvány (a bejegyzést még januárban elkezdtem írni… khm jó munkához idő kell). Egyre többször. Egyre változatosabban találkozom vele. A hétvégén például a Füzérradványi Kastélyban estem vele szerelembe.

 

Az ünneplős

És bizony arra is emlékszem, hogy milyen ‘wáó-élmény’ volt Szentgyörgyi Katánál ez a bizonyos kockás padló azzal a gyönyörű Sanderson tapétával, amit Farrow and Ball festékkel koronázott meg. Sikkes, merész és a klasszikus tereket idéző  hangulat jött létre, feminin megközelítésben, sokk virággal és cukorka színekkel. Imádtam nagyon! 🙂 Na de, most akkor, mi a helyzet a ezzel a kockás padlóval?

 

Klasszikus, időtlen. A nagy kontraszt és az ismétlődés lázba hozza a teret, pont annyira, amennyi még kellemes. Elegáns, mozgalmas, és nagyon jó alapot ad az enteriőrnek.

Fekete és fehér. Alapvetően két olyan színről beszélünk, ami egyszerűen nem tud kimenni a divatból, az elegancia megtestesítőjének számítanak mindenkor, bármilyen trendek is uralkodnak. Ünneplőbe öltözteti a teret, akárcsak egy ünnepi öltözék, anélkül, hogy bármilyen további fényes csillogást kellene adnunk az enteriőrhöz.

 

Nagy tér kell hozzá.Vagy mégsem?

Forrás. Chris és Julia nem régiben felújított étkezője. A klasszikus mintához rusztikus asztat és indusztriál jellegű kecses székeket adtak. Az eredmény elképesztően szép. Ugyanez fényes lapokkal már túl hivalkodó lenne.

 

Forrás. Mcgee&Co 2021-es nyári kollekciója egy ilyen csodás sakktábla.

 

Ha a kontrasztot nem szeretjük annyira, de a hatás mégiscsak tetszik, rusztikus lapokkal is játszhatunk. Az ominózus Zara Home hírlevélben talált fotó. 🙂 Kevésbé hivalkodó, mégis hozza azt a kívánt izgalmat, ami ehhez a nyugodt térhez még éppen passzol.

A Zarahome új 2022-es Art of Living névre keresztelt kollekciójának a befotózása is sakktábla padlón készült. Igazából ez a kép, illetve hírlevél sarkalt arra, hogy végre befejezzem ezt a bejegyzést és elmeséljem Nektek a sakktábla minta benne van a levegőben, mindenütt.

 

Kockás padló: hogyan alkalmazzuk?

Jó, jó ez mind szép és jó – de felmerülhet a kérdés: hogyan alkalmazzam én ezt/ vagy éppen Te, kedves olvasó a saját lakásodban? Hiszen itt a fenti példákban igencsak grandiózus terekben láttuk ezt a megoldást. Kelle-e a nagy tér ennek a mintának? Röviden és tömören: nem. 🙂 Kisebb terekben, jöhetnek a kisebb lapok! 🙂 A minta annyira izgalmas, hogy kár lenne csak azért nem alkalmazni, mert kicsinek ítéljük a teret.

Forrás. Ebben a pici előszobában nagyjából 30×30-as lapokat használtak. A padló mellett minden más letisztult maradt.

 

 

Használhatjuk előszobában: akár családi házak, akár polgári lakások esetében is. De nyugodtan tehetjük a fürdőszobába is. 🙂 Ahogyan ezen az alsó képen is történt. 🙂

Forrás. Érdekes azt megnézni, hogy ha a falakon fekete-fehér van, akkor mi kerül a falakra? Ez itt szerintem vagy festék vagy pedig egy vékonyan felhordott vakolat.

 

A klasszikus fekete-fehér kockás padló lehetne nagyon elegáns és pont ezt szeretjük is benne. De ha hozzáadunk az egyéb stílusból származó anyagokat, berendezési tárgyakat – akkor elvesszük azt a kastélyos mivoltot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátran használjuk a mintát az otthonunkban.

Forrás. Egy Szingapúri lakás erkélye. Fekete-fehér kockás padlót választottak, amit rusztikus, keleties jellegű búrokkal rendeztek be. A teraszhangulatot pedig tovább fokozták a növényekkel.

Hálóban lerakva is kockás a kockás

És, ha még mindig túlságosan elegánsnak éreznénk a mintát, vegyünk vissza belőle: válasszunk a fekete helyett barnát vagy például zöldet, burkoljuk hálóban és máris készen vagyunk. Izgalmas, egyedi, valami más… valami amit mostanában nem szoktunk. 🙂 Pedig korábban volt rá példa. Gondoljunk csak például az iskolai folyosókra. 🙂

Forrás: Sarah Sharman Samuel által tervezett fürdő mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Egyszerűen menő! 🙂

 

És ha már Sarah-nál tartunk. Mutatom, hogy a hölgynek kockás szőnyeg kollekciója is van:

Forrás. Annyira izgalmas a minta. A minap láttam egy ilyen szőnyeget egy marokkói szőnyeges oldalon is.

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!