Oldal kiválasztása

Praktikus berendezési trükkök

2020. augusztus 03. | 0 hozzászólás

A praktikus berendezés kulcspontja, hogy a rendelkezésre álló hely legyen jól kihasznált. Amikor minden hely számít, a funkció fontosabbá válik  a designnál. Bevallom hajlamosabb vagyok a mérleg nyelvét a design javára fordítani, de van az a helyzet, amikor ezt nem engedhetjük meg. Például kis lakás esetében, egyáltalán nem elhanyagolható szempont a praktikum. Mikor lesz praktikus az otthonunk berendezése? Az előző részben általános megközelítésben már foglalkoztam a praktikus berendezéssel. Az otthonunk berendezése akkor lesz praktikus, ha a bútorok saját funkciójukon túl olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyek valamilyen extrát jelentenek. Melyek lehetnek ezek az extrák?

Többfunkciós berendezés 

Kis lakások esetében elengedhetetlen, hogy egy-egy darabunk több funkcióval bírjon. A nappali tekintetében mi is az a darab, amit úgy keresünk, hogy az kihúzható legyen?  A kanapé!  Kis lakásban betöltheti eredeti funkcióját, de éjszakára  átalakíthatja a nappali státuszát egy-egy este erejéig vendégszobává. Amikor nincs plusz egy szobánk vagy esetleg egy szobánk sem, tökéletes választásnak bizonyulhat.

1.My home 2. Innoconcept 3. Innoconcept 4. Boconcept 5. Ikea

A másik hasznos, ugyanakkor nagyon kényelmes berendezési tárgy a puff. Gondoltad volna?! A puff jelenthet extra leülési lehetőséget, vagy betöltheti a dohányzóasztal funkcióját is (leginkább egy ráhelyezett tálcával kiegészítve). Lassú estéken, amikor a pihenés a fontos lábtartóként közreműködve fokozhatja a kényelmünket.

1.Forrás 2.Forrás 3. Forrás

Plusz tárolási lehetőség

Egy otthonban a funkcionalitás megléte mellett a másik kardinális kérdés a tárolási lehetőség biztosítása, kialakítása. A praktikus berendezés számos extra tárolási lehetőséget is jelent vagy legalábbis kellene, hogy jelentsen. Minél kisebb lakásban élünk vagy éppen minél több cuccunk van, annál több tárolási lehetőségre van szükségünk. Választhatunk olyan darabokat, amelyek amellett, hogy betöltik rendeltetésüket, még extra tárolási kapacitással is bírnak. A nappali tekintetében ilyen darab lehet a dohányzóasztal vagy az ágyneműtartós kanapé. Előszobában jól jön egy pad, amelyre le lehet ülni, de a kialakításának köszönhetően cipőket is tudunk benne tárolni.

1.Bonami 2. Spirit Home Shop 3. Iddesign 4. Ikea 5. Tchibo

Hálószoba tekintetében plusz tárolási lehetőséget jelenthet az ágytámlában kialakított könyvespolc. Az ágy mögötti rész egyébként is az a terület a hálószobában, amellyel leginkább játszhatunk, mivel ez lesz a hálószoba fókuszpontja. Érdemes gondolkodni rajta, hogyan is lehetne praktikus és mégis szép fókuszpontunk. Össze is szedtem pár, hasznosítható ötletet.

1.Forrás 2.Forrás 3. Forrás

Kihúzható, csukható, rakásolható berendezés

Asztalok, székek – olyan mobiliák, amelyekből néha elég a kevesebb, de alkalmanként jól jön a több. Ilyenkor praktikus választás, ha ezek kihúzhatóak, összecsukhatóak vagy éppen rakásolhatóak. Lényeg a helytakarékosságon van, főleg ha a lakásunk picike.

1. Ikea 2. Dublino 3. Ikea 4. Boconcept 5. Bonami

Variálható, praktikus darabok

Nagy kedvenceim az elemes kanapé változatok. Miért? Mert, ha akarom L alakú kanapét állítok össze belőle, ha akarom akkor külön szedem őket és fotelként funkcionálnak. Egyfajta életérzést testesítenek meg, ahol az alaprajz folyamatosan változtatható. Ez kedvez azoknak, akik szeretik időről időre átrendezni, variálni a berendezést anélkül, hogy újabb darabokat vásárolnának.

1.Forrás 2. Forrás 3. Forrás

Forrás

Tehát az otthonunk úgy tud jól kihasznált és praktikus lenni, ha olyan búrokkal rendezzük be, amelyek több tulajdonsággal rendelkeznek, strapabíróak és nem mellesleg jól néznek ki. De nem mehetünk el amellett, hogy a beépített szekrények mennyire megkönnyítik az ember életét, és milyen jól képesek kihasználni a teret. A zsúfoltság helyett törekedjünk arra, hogy a tér a lehető leginkább szellős maradjon és a legfontosabb tevékenységek számára legyen elegendő hely.

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!