Oldal kiválasztása

Boltívek reneszánsza

2021. július 05. | 0 hozzászólás

A lakberendezésben akárcsak az öltözködés terén meghatározóak az időnként felbukkanó, több, kevesebb ideig létező trendek. Egy ideje (jó ideje) látom már mennyire megnőtt a boltívek alkalmazása a lakberendezés/belsőépítészet/építészet területén. Ja, úgy elvoltam a ténnyel és ennyi.

De pénteken, miközben az egyik munkámhoz keresgéltem inspirációt, akármerre néztem a Pinteresten, bizony szembejött velem ez a bizonyos boltív. Nem egy-kettő, hanem sok-sok példa, az élmény pedig arra sarkalt, hogy ezt nektek is megmutassam.

Ne dőljünk be a trendeknek

Az igazat megvallva szkeptikus voltam a boltív tekintetében, merthogy szerintem mindenkinek megvannak azok a 80-as, 90-es évekbeli boltívek a fejében akár téglával kirakottan, akárcsak egy 10-es falban, vagy egy gomba formában megjelenő boltív, amit mi lakberendezők egy lakásba toppanva a munka során azonnal el is tüntettünk.

Na de az élet szép, megy tovább, a divat pedig ciklikus, így íme itt van előttünk a boltív. Korábban páros lábbal rúgtuk ki, most viszont  megkaparintotta a design top első helyét és mosolyogva néz ránk, balgákra, akik csak áhítattal nézzük a korábban ódivatúnak gondolt finom vonalait, amiért most pont szeretjük.

Tanulság: ne dőljünk be a trendeknek. Nézzük meg hol használhatjuk a boltíveket az otthonunkban!

1. Boltíves falfülke

Gondolkodást igényel, hogy hová, hogyan is és mekkorát, de megéri rajta törnünk  fejünket. Jól funkcionál, esztétikus és egy kicsit más, mint amit megszoktunk.

Forrás. Ha kevés a hely egy mélyebb szekrénynek, de úgy kezdenénk valamit egy üres fallal.

 

Forrás. Nappali fókuszpontjaként is szuperül mutat.

2. Beépített szekrény

Ha már nappali, akkor mutatom, hogyan lehet szekrény esetében alkalmazni, akár asztalos munkával, akár gipszkarton segítségével.

Forrás. Klasszikus környezetben, klasszikus stílusjegyekkel.

 

Forrás. A két boltív remekül kiegészíti a sok szögletes építészeti elemet. A hatást csak tovább fokozza a kerek csillár, és aszimmetrikus tükör.

 

3. Boltíves átjáró

A klasszikus építészeti eszköz, bizony, amit egyébként eltávolítottunk most éppen kialakításra kerül. 🙂 Önmagában ad egy hangulatot a térnek.

Forrás. Konyhába vezető ajtó helyett használhatunk boltíves átjárót is.

 

Forrás. Shea Mcgee is előszeretettel használja. Ez itt a hálószobájukban lévő folyosószakasz.

 

4. Zuhanyparaván

A kedvencem az összeállításból, annyira egyszerű, mégis annyira szép! 🙂 Kereskedelmi forgalomban még nem láttam, de egyedileg elkészíthető! 🙂

Forrás. A legszebb dolog, amit mostanában fürdőben el tudok képzelni. 🙂

 

Forrás. Ami szép, az szép.

 

5. Tükör

Ó, igen. A tükör is lehet boltív kategória. És mennyire népszerű most, amikor a szögletes egy kicsit egyszerűbb, a kör meg ‘már láttuk’ kategória. De ez nem az jelenti, hogy valamelyik is kiment volna a divatból. Csupán a többihez képest az íves, boltíves tükör éppen most újszerűbb, olyan kell kategória.

Forrás. Férjem szerint római fürdős hatása van. Nem jár messze az igazságtól. 🙂

 

Forrás. Ha elég szemfülesek vagyunk, észrevesszük, hogy bizony a burkolat mintájában is boltívek vannak.

6. Ajtó

Jelentem, nincs is szebb, nyugodtabb, mesésebb egy boltíves ajtónál. A boltíves ajtók mindig olyan mesebeli elemek, ami mögött egy egészen új világ is lehet. Miért ne használhatnánk a saját otthonunkban is?! Mintegy bevezetve magunkat egy csendesebb, nyugodtabb, nekünk megfelelőbb világba, ahol a dolgok olyanok, amilyennek szeretnénk és úgy alakulnak ahogy szeretnénk. Ha ez véletlenül nem így lenne, akkor még mindig javíthatunk rajtuk egy boltíves ajtóval. 🙂

Forrás. Egyszerű, meseszerű.

 

Forrás. A múltkori bejegyzésemben már példaként hoztam ezt a fürdőt, de hiába, ide is tökéletes példa.

 

7. Boltív, amit megfestünk

Ha az előző megoldások költségesek lennének, viszont szeretnénk az otthonunkban tudni pár felemelő boltívet, akkor fel is festhetjük a falra mi magunk is, egy jó kis délutáni program keretében. Csak egy jó szín, egy ecset, maszkoló szalag és egy jó hely kell hozzá, meg a lelkesedésünk. 🙂

Forrás. Mehet komód, szekrény, ágy köré is. Vagy az étkezőasztal mögé akár. Lényegében bárhová, ahol úgy érezzük kellene valami nagyobb, színesebb dolog.

 

Forrás. Egy egyébként olyan impozáns darabot is kiemelhetünk vele, mint ez a tükör.

 

 

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!