Oldal kiválasztása

Lakberendezési TRENDEK 2022

2022. január 02. | 0 hozzászólás

Fontos-e számunkra egyáltalán a lakberendezési trend ?! Hiszen a lakberendezési trendek lekövetése egy sokkal költségesebb és bonyolultabb folyamat az öltözködési trendeknél. Minek is követni őket, ha az időtlen design a cél? Na most kérdem én, honnan tudjuk, hogy mi lesz az időtlen, ha nem követjük nyomon a trendeket? Látjuk felemelkedésüket és bukásukat, majd pedig arról is megbizonyosodhatunk mi lesz az ami, időtlen marad.

 

1. Pingálás

Nem teljesen új keletű. Instagram sztoriban már beszéltem róla az év során, milyen merészek és vagányak is lehetünk a különböző festésekkel. És itt nem arra kell gondolni, hogy a helyiség egy vagy több falát lefestem egy színre. Úgy érzem az elmúlt időszakban a neutrális színek mellett teret adhatunk a kísérletezésének. Egy unalmasabb falszakasz remek lehetőség, ha nincs dekorációs ötletünk vagy pénzünk a bútorozáshoz.

Forrás. Tervező: A gence MARN DÉCO. Érdemes megnézni a tervező többi munkáját is. Hihetetlenül kreatív módon használja a színeket.

 

Forrás. A Heju Stúdió az egyik kedvenc tervező párosom Franciaországból. Nagyon ötletesen és kreatívan nyúlnak a lakásokhoz.

 

Forrás. Pasztell árnyalatban két boltív egymásba csúsztatva.

2. Terrakotta trend

Korábban az instagramon és itt a blogon is foglalkoztam már a terrakottával. Meleg, barátságos, a sivatagra emlékeztető árnyalat. Mégis a legfontosabb, amit ki kell emelni vele kapcsolatban: megteremti a civilizációs összefonódást az antik és a kortárs között. Az ókor óta velünk van tetőcserepek, tégla vagy éppen agyagedények formájában. Szépen lassan  kezd egyre több lakásban megjelenni: falakon, printeken, vázákon, kaspókon érhető tetten a jelenléte. A nagy burkolatvadászatomnak köszönhetően pedig az elmúlt napokban egyfolytában szembe jön velem a szín. Meg kell mondjam tetszik! 🙂

Bowl kollekció az Iris Ceramicától. Konyhába fehér frontokkal vagy fával – szerintem nagyon menő.

 

Tervező: Vzorovo; Kép: Skamo És, ha már konyha, akkor mondom, hogy konyhafrontnak sem utolsó. A társított natúr színek és a kőszemcsés burkolat- sivatagi hatás.

 

Szerintem, mi magyarok lehet, hogy még mindig az úgynevezett mediterrán stílussal társítjuk. Ennek megfelelően idegenkedhetünk tőle. Viszont ahogyan fent is látjuk, több nemzetközi tervező azonban nagyon innovatív módon nyúl ehhez a színhez. Charlotte Petit a Maison Cottages projektben a konyhában, a fürdőszobabán és egyaránt használta. És még egy unalmas folyosót is feldobott ezzel a színnel.

Forrás: https://www.argiaarchitecture.fr/ficheprojetcottages Fotó Mariposa Photographe

 

Forrás: https://www.argiaarchitecture.fr/ficheprojetcottages Fotó Mariposa Photographe

 

3. Fehér csaptelepek

 

Nehéz megmondani, hogy mekkora sikere lesz itthon, de a nemzetközi tervezőknél egyre többet látom. Főleg Ausztráliában elég erős trend.Azt gondolom, hogy jelenleg  Magyarországon nagyon fekete pártiak vagyunk. Az ügyfeleim 91%-a általában matt fekete csaptelepeket szeretne. Ez ugyan nem reprezentatív, de szerintem a króm nagyon nincs a látókörünkben az arany meg vagy túlságosan burzsujnak tűnik, vagy ha még át is megy a rostán az ára miatt páran visszakoznak. Na de a fehér csaptelep valami egészen más. Nem burzsúj, nem hivalkodik, nem olyan kontrasztos, mint egy fekete. Talán könnyebben is betervezhető, modern, letisztult és egyszerű (ha nincs kiegészítve króm részletekkel).

 

Forrás: HejuStudio

 

Forrás, Tervező: Damien Poirier Gyönyörűen mutat a terrazzóval is.

 

Forrás. Tervező: www.jndevelopments.com; Fotó: Lucy Champion Photography Terrakotta trend és a fehér csaptelep vegyítése: egy igazi, homokos dűne sor jut róla eszembe.

 

 

4. Ívek

 

Trend, hogy egy ideje a sok szögletest felváltotta az ív. Mondtam is már korábban, hogy újra menő a boltív. Csak úgy, a magunk szórakoztatására és persze az otthonunk esztétikai javítására is használhatjuk őket. Ívelt háttámla, karfa, szekrények. Rengeteg lehetőség, ahol használhatjuk ezt a feminin vonalvezetést. A Sofacompanynál tök jó verziókat lehet találni akár kanapéról, akár fotelről van szó.

Forrás. Rebecca Goddard lakásában található ez a csodás Babette fotel.

 

 

5. Zsálya-zöld és oliva trend

Még két szín, mint lakberendezési trend! 🙂 Állítólag a zöld az új semleges/neutrális. És nem kell higyjünk a Pantone-nak- mondja az Architectural Digest Magazin.  A zöld esetében én pedig konkrétan két árnyalatot emelnék ki. Az egyik a zsálya a másik pedig az olíva.

A zsálya-zöld félúton van a neutrális és a merészebb színek között. Egyik sem igazán, és talán ezért is működik olyan jól a lakberendezésben. Itt van mindjárt például konyhafrontként. Aki idegenkedik a színektől de mégsem szeretne egy teljesen semleges lakásban élni, annak ez az árnyalat tökéletes alternatíva. Ahol használhatjuk: tökéletes választás konyhafrontnak vagy bútorfrontnak, vagy akár csempének, de gyönyörűen mutat a falakon is.

 

Forrás: Tervező: AMA Studio

 

Forrás; Tervező: Rebecca Wakefield aki egyébként a Farrow&Ball Treron árnyalatát használta, ami ebben a fényviszonyban világosabbnak tűnik. Ennyit jelentenek a fények a szobában. Megjegyzem jolly joker a szín.

 

Forrás; Tervező: Sarah Sherman Samuel Ez a csodás fürdő a képen pedig Mandy Moor vendégszobájához tartozik.

 

Az olíva zöld ugyancsak nagyon kifinomult választás lehet. Szívesen tenném nappaliba, vagy akár a hálószobába is, de egy pici fürdőszobát is képes feldobni. Szerintem az is nagyon jó választás, ha valamelyik ülőbútor kárpitján tűnik fel: kanapén, étkezőszéken vagy például fotelen. Nagyon gazdag, exkluzív színárnyalat flancolás nélkül. Minden stílusnak és minden korosztálynak jól áll.

 

Forrás. Gyönyörű hátteret ad a neutrális berendezésnek.

 

Forrás IKEA Färlöv Kanapéra huzat a Bemz.com-ról.

 

 

Forrás; Tervező: Banner Day Interiors 

 

6. Utazás

Mos,t amikor a neutrális trend kezd helyet adni a színeknek, ideje, hogy kiemelt jelentőséget kapjanak az utazásink során szerzett, vagy azokra emlékeztető darabok. Ennek köszönhetően egyrészt személyesebb, másrészt különlegesebb enteriőrök jönnek létre, amelyek jobban tükrözik a benne lakók személyiségét. Itt azért érdemes elkerülni azokat a hagyományos szuveníreket áruló bódékat, amelyek inkább a gagyi kategóriát erősítik. Ha igazán különleges és autentikus dolgokat szeretnénk megnézni, illetve kifogni, szerintem kihagyhatatlan célpont egy helyi bolhapiac, vagy antikvitást áruló üzlet. Az egyes országok tele vannak inspiráló, érdekes és különleges tárgyakkal, amiből érdemes szemezgetnünk. Garantáltan nem jön velünk szembe egyik szerzeményünk sem a szomszédnál.

Forrás. Tervező: Kelly Behun

 

Forrás. Tervező: Kelly Behun. Annyira tetszik ez a nappali részlet ugyanebből a projektből, hogy ezt a részt is megmutatom. Egyébként ilyen párnákat pont lehet venni a Marandshopban.

 

 

7.  Óriás képek vagy asszimmetria

Úgy érzem egy kicsit fakóbban ragyog a galériafal égisze nálam, és általában azoknál is, akiket követek. Egy nagy alkotás és slussz. Illetve a slussz mellett sokszor látom, hogy normál méretű képek vannak aszimmetrikusan elhelyezve. Merthogy a tökéletlenség ünnepelendő. És tényleg! 🙂 Mi abban az izgalmas, ha minden tökéletes, ugye?

Egyébként, ha már a képeknél tartunk azt is meg kell jegyeznem, hogy nagyon menőnek számítanak most a textúrált képek, ahol konkrétan vakolatnyi festék kerül a képre. Plusz textúraként jelenik meg a térben, feldobja az egyszerű, jellegtelen falat.

 

Forrás. Melania Braun lakásában járunk, aki lakberendezéssel foglalkozik. Itt a hálóban illetve a nappalijában (ott kettő is van) is textúrált, neutrális képeket használ.

 

 

Forrás. Ez a lakás Simone Polk otthona, ami szintén nagyon inspiráló számomra.

 

Forrás. Ezen a képen pedig Simone nappalija látható. Itt jelenleg kettő óriás kép kapott helyet aszimmetrikusan. Imádom. 🙂

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!