Oldal kiválasztása

Hogyan válasszunk lámpát?

2020. október 05. | 0 hozzászólás

Azon túl, hogy megtudtuk miért is menő most a bézs,  vagy éppen megtekintettük a Flos újdonságait, rengeteg más fontos területe van a lakberendezésnek, amiről beszélnünk kell. És, ha már a Flosnál tartunk, ideje egy kis összeállításnak arról, hogy én milyen típusú lámpákat is ajánlok, ha választásról van szó. A lápaválasztás nehézséget tud okozni.

Ez az egyik kedvenc témám. Miért? Azért, mert jolly jokerként tudnak működni a térben. Ha megfelelő méretű, formájú és stílusú sikerül a térbe találnunk, akkor nyert ügyünk van. Ha kicsi a büdzsé, és kevésbé tudunk érdekes dolgokat, anyagokat használni a térben, akkor egy menő lámpával  még mindig feldobhatjuk az egészet.

A lényeg az, hogy a lámpáknak két funkciója van: 1. dekorációs és 2. használati. Dekoráció része maga a lámpa kialakítása, az hogy hogyan néz ki. Azon túl, hogy világít, valamit adnia kell számunkra és a tér számára. Velük tehetjük fel az i-re a pontot. Ma már nem elegendő egyetlen központi világítás a mennyezet közepén, több helyi világítást (állólámpát, asztali lámpát) kell alkalmaznunk, az egyes berendezési darabok mellett vagy éppen felett. Most a mennyezeti lámpákat fogjuk áttekinteni.

Milyen stílusú legyen?

Rattan lámpák

Az egyik nagy trend, a rattan lámpa. Plusz textúrát és dinamikát ad a térnek. Annyira jól tud állni az olyan helyiségekben, ahol sok a hideg szín és kevés a textúra. A naturalisztikus megjelenés miatt pedig minden színpalettába beilleszthető. A bohó, etnó, rusztikus, japandi, skandináv vagy akár akár a modern enteriőrben is megállják helyüket.  Általában lefogják a fényt, ezért én inkább az étkező felé vagy a hálószobába szeretem őket tenni, ha máshová kerül, akkor mindenképpen szükség lesz egyéb, helyi világításokra is. Millió egy változatban kapható, mutatom a kedvenceimet.

 

Egyszerű fehér fallal vagy egy ütősebb színnel is tökéletesen működnek. Forrás: 1, 2, 3

 

 1. marandshop
 2. lámpaszalon 
 3. marandshop
 4. ikea 
 5. nordichome
 6. lámpabolt

 

Modern lámpák

A modern lámpák tekintetében két kedvenc gyártóm van, akiknek szívesen nézelődőm a kínálatában: Nova Luce és a Nowodvorski. Ezek a megfizethető kategóriát képviselik és nagyon szeretem a formavilágukat. Van egy elméletem a lámpa térben való működésről: leginkább a cipő működési mechanizmusához tudnám hasonlítani. Meghatározó része az összképnek. Lehet azonos stílusú, de eltérő is. Hiszen egyáltalán nem kívánalom, hogy ugyanolyan stílusú legyen az öltözék, mint a cipő. Sőt! Az teheti, érdekessé, vagánnyá az egész megjelenést, ha a cipő és a ruházat stílusa eltérő. A causualt keverni az elegánssal annyira jól tud működni. Az első pont, amit meg is jegyezhetünk, hogy a lámpának nem kell berendezéssel megegyező stílusúnak lennie. Ha pedig az alkalmazott stílustól valamilyen eltérőt szeretnénk, akkor mindig a modern darabokat keresem, mert szükségem van arra a frissességre, amit ezek a darabok hoznak be a térbe. Minél letisztultabb a formavilág, annál jobb és időtállóbb lesz a lámpánk!

Ha túl sok a fa van térben, akkor válasszunk valamilyen fémes csillogást adó darabot, vagy beton textúrát. Nem riadok vissza az ikea NYMÅNE alkalmazásától vidékiesebb stílus esetében például, mert nem szeretem, ha túl egyhangú stílust ölt fel a tér, kell valami fiatalosabb, valami mai. Ugyanez történik mint, amikor fekete matt csaptelepeket párosítunk a metrócsempéhez.

 

Nagyon sok stílussal kompatibilis tud lenni, persze meghatározó a forma és az anyag.

 1. lengyel lámpák
 2. ikea 
 3. alkonylámpa
 4. lámpaház
 5. lengyel lámpák 
 6. alkonylámpa 
 7. kecskeméti lámpa
 8. design lámpa 

 

Klasszikusabb vonal

Az alább összeszedett példákból is látható, hogy ha klasszikusabb megjelenést keresek, azt is modern változatban keresgélem. Próbálom a tiszta, sallangmentes darabokat előnyben részesíteni, ahol a forma dominál. Itt nagyon jól néz ki, ha ágas-bogas a függeszték, mert az annyira szépen betölti a teret. Nincs mit tenni, ez egy teljesen szubjektív összeállítás. Kevésbé választok loftos, rácsos hatású darabokat (ha loftról van szó, akkor abból csak igazi vintage darabokra vadászom antikosoknál), mivel azokat már unom, ugyanezt tudom elmondani a bronz színről is. Ezek olyan lecsengettebb dolgok, amiket manapság inkább átpörgetek, ha keresgélek.

Elég látványosan betöltik a teret, gyönyörű dekorációként hatnak. Forrás: 1, 2, 3

 1. lámpa
 2. lámpabolt
 3. bavill 
 4. bonami
 5. lámpabolt 
 6. bonami
 7. bonami
 8. bonami

 

A pinteresten készítettem egy mappát is nektek, amiben az inspirációkat gyűjtöttem össze nektek, ettől még szélesebb körben. Itt eléritek.

Végezetül, nem mehetek el anélkül, hogy ne szedném össze nektek a legeslegkedvencebb design lámpáimat. Rajongom értük, inspirálnak, és meghatározzák a választásaimat, ha más, olcsóbb gyártók között keresgélek, hiszen belőlük inspirálódóm én is.

Egyszerű, nagyszerű, szépségek.

 1. Bell lámpa
 2. Flos String 
 3. Moooi Heracleum II. 
 4. Vertigo
 5. Formakami JH5
 6. Serge Mouille 
 7. Gubi

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozz fel a hírlevélre!

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ha szeretnél naprakész lenne és azonnal értesülni a legújabb design újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

You have Successfully Subscribed!